Chemische formule: NaAl[Si2O6] + Ca,Fe,Mg,Mn

Kleur: witachtig, groen (jadeiet); seringenpaars, violet (lavendelkleurige jade); meestal groen met zwarte stukjes, maar kan ook in de kleuren grijs, zwart, rood, paars, roze, lila, wit, geel of bruin voorkomen

Jade

Deze steen staat met name in het Verre Oosten al duizenden jaren bekend als geluksbrenger. Jade werd daarom vaak verwerkt tot amuletten. In de oude culturen van Azië en Amerika stond de steen ook bekend als een die de nieren geneest.

 

Woorden die veel geassocieerd worden met jade zijn: innerlijke vrede, zelfverwezenlijking, evenwicht, grenzen, innerlijke kennis, dadendrang, nieren, realistisch. 

 

Spiritueel

  • Jade kan zelfverwezenlijking bevorderen.

 

Psychisch

  • Jade schept evenwicht. Het brengt, bijvoorbeeld, rust bij geprikkeldheid en beweging bij traagheid.
  • Jade brengt innerlijk verborgen kennis aan het licht .

 

Mentaal

  • Een overvloed aan dadendrang en ideeën kan door deze steen ontstaan.
  • Deze steen geeft realiteitszin.

 

Fysiek

  • Op fysiek gebied stimuleert jade je nierfunctie.
  • Ook ondersteunt jade je zenuwstelsel en kan hierdoor je reactievermogen verbeteren.

 

Disclaimer: De specifieke werking van edelstenen is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Het is daarom belangrijk om in ernstige gevallen een huisarts of dokter in te schakelen. De werking is altijd een wisselwerking tussen persoon en steen; het is dus heel persoonsgebonden. Bij twijfel: kom gewoon langs, en kom het sieraad met de steen even ervaren

Bronvermelding: Gienger, Michael. Handboek geneeskrachtige stenen. Haarlem: Uitgeverij Altamira, 2013;

Semoea. “Jade: kenmerken en werking.” Laatst bijgewerkt op 11 september 2019. https://www.semoea.nl/edelstenen/jade.html.