Tijgeroog
Chemische formule: SiO2 + FeOOH
Kleur: goudbruin met kattenoogeffect
Tijgeroog heeft een zijdeachtige glans. Wanneer de steen rond wordt geslepen breekt het licht en lijkt het op een tijgeroog; hier komt de naam vandaan. Daarbij dacht men vroeger dat de steen genezend werkte voor de ogen. Tijgeroog werd in de Middeleeuwen gebruikt als amulet tegen demonen, het boze oog en heksen. Er zijn meerdere soorten met andere namen zoals rode tijgeroog en valkenoog. Belangrijke vindplaatsen zijn Zuid-Afrika, Australië en Namibië.
Woorden die veel geassocieerd worden met tijgeroog zijn: leergierigheid, nieuwsgierigheid, overzicht bewaren, pijnstillend, moed.
Fysiek
- Verwarmende steen, goed voor spieren en gewrichten.
- Positieve werking op oren en ogen, verbetert gehoor en zicht.
- Verlicht klachten aan de luchtwegen.
- Werkt pijnstillend en helpt tegen overprikkeldezenuwen.
Psychisch
- Geeft rust in stress situaties.
- Helpt bij angsten en fobieën, heft geestelijke blokkadesop.
- Maakt leergierig, nieuwsgierig en vergroot de intuïtie.
Mentaal
- Zorgt voor overzicht in gecompliceerde situaties.
- Draagt bij aan het nemen van de juistebeslissingen.
- Maakt opmerkzaam, moedig en geeft bescherming.
Spiritueel
- Biedt steun en vertrouwen in moeilijke tijden.
- Trekt geluk en voorspoed aan.
- Werkt aardend, maakt zelfbewust en minderverlegen.
Disclaimer: De specifieke werking van edelstenen is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Het is daarom belangrijk om in ernstige gevallen altijd een huisarts of dokter in te schakelen. De werking is altijd een wisselwerking tussen persoon en steen; het is dus heel persoonsgebonden. Bij twijfel: kom gewoon langs, en kom het sieraad met de steen even ervaren ☺
Bronvermelding: Gienger, Michael. Handboek geneeskrachtige stenen. Haarlem: Uitgeverij Altamira, 2013; Semoea. “Tijgeroog: kenmerken en werking.” Laatst bijgewerkt op 2 januari 2019. https://www.semoea.nl/edelstenen/tijgeroog.html.