/* Pinterest */ Een terugblik naar 2016 en 2020: een persoonlijk verhaal - LiAtelier
 • Persoonlijke edelstenen sieraden juwelier in Groningen
 • Natuurlijke edelstenen: geen namaak
 • Eigen atelier: wij maken veel sieraden zelf
 • Gratis verzending vanaf 70 euro
 • Geef een beetje magie cadeau

4.8 / 5van 63 reviews

Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

Terugblik 2016/2020

Een terugblik van eigenaresse Hilde

Terugblik 2016/2020
Blog

Terugblik 2016/2020

Mei 2016 werden wij, Emil en ik, de nieuwe eigenaren van LiAtelier. Een te lang verhaal om nu geheel te delen, samengevat beginnend bij een zoekend gevoel naar levensdoelen en werken vanuit het hart. Die zoektocht had LiAtelier als resultaat. Het is een verhaal van consistent keuzes maken vanuit het hart en deze steeds weer ondersteunen met zakelijk realisme en intuïtie. Dit maakte dat we de nieuwe eigenaren werden en konden worden van LiAtelier. Zonder lockdown voor ogen.

Budgetten voor een mooi landgoed

Toen Emil en ik tijdens de voorbereiding van overname de dikke pakken met rekeningen op een rijtje zetten, duizelde dat. Van een simpel huishouden zouden onze financiën naar een flinke veelvoud daarvan gaan. De budgetten hebben een orde van grootte die benodigd zouden zijn voor een mooi landgoed met een monument erop. Toch was er geen twijfel over de haalbaarheid. De klantenstroom had al zoveel jaren een stabiele doorloop.

De hoeveelheid blije klanten is een garantie dat de maandelijkse lasten geen probleem zouden vormen, hoewel soms op het nippertje. En we zagen veel verbetermogelijkheden die we langzaam ook hebben doorgevoerd en nog steeds doorvoeren.

Ondenkbaar scenario

Vol vertrouwen begonnen we hieraan. Ik dacht nog een moment: de enige manier waarop we dit niet kunnen bolwerken is wanneer er ineens geen klanten meer in de stad komen, of wanneer ze niet meer in onze winkel komen. Ik weet niet hoe andere ondernemers dit ervaren, maar in de eerste jaren was dit een soort herhalende eindexamendroom, vooral in de krappere maanden die erbij horen.

Rationeel gezien was het wegblijven van klanten een ondenkbaar scenario, waardoor wij (buiten enkele stressmomenten bij veel regen of aanhoudende extreme hitte) altijd hebben kunnen werken aan wat we het liefste doen: heel veel mensen blij maken met de mooiste sieraden en edelstenen en net dat beetje extra brengen waarvoor ze naar LiAtelier komen. Samen met ons fantastische team zien wij de omzet puur als een welverdiend resultaat van mensen gelukkig maken of een steun in de rug geven. Geld maakt niet gelukkig, de manier waarop je aan je geld komt wel. Als dat met passie en een mooi doel is, is knetterhard werken geen probleem.

Leren van een dichte winkeldeur

Ineens was daar 2020. Een jaar met een fantastische start en daarna van overgave aan de nieuwe situatie. Van medeleven met elkaar. Van polarisatie in omgang met de situatie en van afhankelijk zijn van elkaar. En van weten dat iedereen een andere copingstrategie heeft en dat altijd zal hebben en houden. Want ook dat is wat mens zijn is.

We hebben binnen LiAtelier veel geleerd. Vooral over vertrouwen en omgang met frustraties over geblokkeerde doelen. En van een dichte winkeldeur. We blijven overeind, hebben veerkracht en zijn inventief. We nemen onze verantwoordelijkheid met de maatregelen en we hebben een fantastisch team.

Maar de grootste dank gaat uit naar de lieve mensen achter de twee grootste facturen. Deze maken samen de helft van onze vaste lasten. De andere helft konden we nog uit ons reservepotje betalen. Gelukkig stonden er weinig facturen open. Zodra het crisis is trekken alle debiteuren tegelijk aan de bel, want stel dat er geen geld meer komt. Ook daar speelt vertrouwen parten.

Pijnpunt

Het enige waar ik wakker van lig is een grote factuur naar India, voor de helft al betaald gelukkig. Het is een bestelling met ontwerpen van onze kant, die al sinds augustus in de maak is, zodat het tijdig binnen kon zijn voor december. Dat was ze al niet gelukt. Hij moet zelfs nog geleverd worden. Ook in India is corona zwaar. 

Ook deze factuur komt goed. Ik denk dat dit het grootste pijnpunt is. Deze betalen we namelijk van de spaarrekening voor de verbouwing van ons huis, voor een kamertje voor Olivier. Tot daar red ik het volledig met vertrouwen. Want wanneer ons kleine mannetje tekortkomt en het wat langer duurt voordat hij een eigen plekje krijgt, voel ik wel een conflict tussen het werken vanuit het hart en het zorgen voor de kleine en het moederhart.

Motivatie om van 2021 een mooi jaar te maken

Gelukkig komt onze kleine verder niks tekort. Een keer verhuizen of snel kunnen verbouwen zou natuurlijk mooi zijn, en daar zit nu de grootste uitdaging om met mezelf op één lijn te komen. Ook dát komt goed. Allebei. Het werkt behoorlijk motiverend om van 2021 een mooi jaar te maken.

Als we, hopelijk, de 19e weer open mogen, kunnen we net voldoende dagen draaien om een groot deel van de lasten bij elkaar te halen. Alles is afhankelijk van de dalende besmettingen en hoe de ziekenhuizen overeind blijven. Mogen we niet open, dan kunnen we nog wat lenen. Maar dat doen we liever niet en daarom delen we in deze blog ook hoe je ons alvast kunt steunen (scrol hiervoor ietsje verder naar beneden). Als we wel open mogen kunnen we het alsnog goed gebruiken voor het verbeteren van onze webshop.

Dit was onze bittere, zoete realiteit van 2020. Met vele mooie lessen, dankbaarheid, gemis van geliefden en tegelijkertijd heel veel liefde. Voor ons privé tegelijk een prachtig jaar met de komst van onze lang gewenste baby Olivier. Hij is al net zo graag in de winkel als vele andere mensen. Zoveel mooie steentjes! Favoriet: rode jaspis (nu al!) en bergkristal.

Helaas krijgen we dit eindkwartaal geen overheidssteun

We krijgen veel vragen over de overheidssteun, of we daar wat aan hebben. Om daarop te antwoorden: de overheidssteun werkt voor dit eindkwartaal helaas niet mee. Onze oktober en november vielen tegen in 2019. Waardoor weet ik niet meer precies. Krappe maanden waren het. Maar december deed het super. We hebben daardoor een erg ongunstige peildatum. Met die rekenmethode verliezen we 'slechts' 15%. Onvoldoende voor overheidssteun.

De sluiting betekent daadwerkelijk een omzetdaling van 90% a 95%. Dit is ten tijde van de sluiting. De cijfers moeten nog berekend worden, maar het zit hier tussen. De overgebleven 5% à 10% omzet is extra hard werken, maar daar mogen we alsnog dankbaar voor zijn. Ons atelier mag open voor reparaties. Hoewel wij daar zelf niets aan verdienen vanwege de serviceprijzen is het fijn dat dit kan. Onze goudsmeden en stenenslijper zijn ook zelfstandig ondernemers.

Onze webshop is uitgebreid! Bekijk ons aanbod online

Maar we hebben wel onze webshop. Deze lockdown geeft tijd en gelegenheid om hier hard aan te werken en dit meer eigen te maken. Deze maand heeft de webshop voor het eerst voldoende zelfstandig gedraaid, zonder bestaansrecht te 'lenen' uit de inkomsten van de winkel.

We ontdekken nu ook dat het online contact met klanten ontzettend leuk is! Dat is motiverend. Het is arbeidsintensief, maar uiteindelijk toch ook heel persoonlijk. Anders, maar alsnog wel erg LiAtelier. Bij elke verkoop wordt er geglunderd achter de computer. Vooral vanwege de leuke berichten die erbij komen.

Nu gaan we naar 2021

We wensen jullie allen een glanzend jaar. Een jaar waarin negatief blijven nog steeds een doel is, maar dan anders. We wensen jullie positiviteit. En dan niet dat virus-positief, maar de positiviteit en de veerkracht om om te gaan met wat nog niet kan. En vertrouwen is wat straks allemaal weer wel kan.

Ik haal ook een stukje moed uit de geschiedenis: na de Spaanse griep zochten mensen elkaar extra veel op. Ze bezochten ook vaker het theater en besteedden hun geld aan de dingen die geluk gaven.

Nog even volhouden. Aan elke pandemie komt een einde. Ik kijk uit naar onze resocialisatie. Want eerlijk, een beetje contactgestoord ben ik wel geworden inmiddels. Het zou fijn zijn als de deuren weer open kunnen wanneer de cijfers weer onder controle zijn.

Gelukkig laat het virus zich óók makkelijk om zeep helpen. Met zeep en alcohol dus. Zo houden we onze collectie de meest veilige collectie ever.

Hilde Bolks, eigenaresse van LiAtelier

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Kleurplaat wedstrijd van Avonturen van Nemo
  01 / Sep / 2022

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Kleurplaat wedstrijd van Avonturen van Nemo

 • Collector sieraden 350 jaar Gronings Ontzet
  25 / Aug / 2022

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Collector sieraden 350 jaar Gronings Ontzet

 • N(P)oot van Nemo, over de Bloemetjesmarkt
  13 / Apr / 2022

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  N(P)oot van Nemo, over de Bloemetjesmarkt

 • Goudsmid of zilversmid? Wat is het verschil?
  03 / Feb / 2021

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Goudsmid of zilversmid? Wat is het verschil?

 • Strijdlust – inspiratie van 12-jarige Hilde
  15 / Jan / 2021

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Strijdlust – inspiratie van 12-jarige Hilde

 • Terugblik 2016/2020
  31 / Dec / 2020

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Terugblik 2016/2020

 • Locked down LiAtelier
  18 / Dec / 2020

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Locked down LiAtelier

 • Wanneer een sieraad in één keer klopt
  09 / Jul / 2020

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Wanneer een sieraad in één keer klopt

 • Het gezellige LiAtelier tijdens Corona/Covid-19
  26 / May / 2020

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  Het gezellige LiAtelier tijdens Corona/Covid-19

 • 7 voorbereidingstips voor het ontwerpen van jullie unieke trouwsieraden
  13 / Dec / 2019

  Hilde Bolks - 31 / Dec / 2020

  7 voorbereidingstips voor het ontwerpen van jullie unieke trouwsieraden

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »