/* Pinterest */ Collector Sieraden 350jaar Gronings Ontzet - LiAtelier
  • Persoonlijke edelstenen sieraden juwelier in Groningen
  • Natuurlijke edelstenen: geen namaak
  • Eigen atelier: wij maken veel sieraden zelf
  • Gratis verzending vanaf 70 euro
  • Geef een beetje magie cadeau

4.8 / 5van 63 reviews

Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

Collector sieraden 350 jaar Gronings Ontzet

Collector sieraden 350 jaar Gronings Ontzet
Blog

Met 350 jaar loden kogels die destijds daadwerkelijk zijn afgeschoten

Deze kogels zijn afgeschoten tijdens de slag van Groningen. Gewonnen door Carl von Rabenhaubt. Wist je dat? De held was niet Bommen Berend zelfs. Bommen Berend is de anti-held. Onze vijand van weleer, die afdroop en zijn verlies moest nemen. Als hij niet letterlijk geraakt is door een loden musketkogel, dan legde hij wel figuurlijk het loodje. Er was een zege voor Groningen. Groningen werd ontzet. Groningen bouwt weer op en breidt uit. Het leven gaat door. Tot een dag waarop de kogels worden opgegraven. Via Tim Smit en Emiel Swierstra (Brouwerij Martinus) komen ze op de werkbank van onze goudsmid Igor te liggen. "Maak er maar wat moois van! Van de opbrengst laten we een mortier uit 1672 opnieuw namaken." En zo geschiedde. Een unieke serie van 5 ringen, met elk hun eigen verhaal, werd hergeboren in het atelier van LiAtelier. En nu zijn ze te koop voor een gereduceerde prijs van 1762euro.  


 
 
 

Ring "De Musket"

Uit het dagboek van een musketier: "Ik bekijk mijn doelwit door het vizier. Focus, spanning en koel handelen vullen mijn lichaam. Alles wordt stil en in om mij heen. Als alle orientatiepunten op 1 lijn liggen met mijn doelwit dan schiet ik. De slag op mijn schouder doet zeer. Mijn oren horen het geweld om me heen weer. De loden kogel suist door de lucht en ik duik weg achter mijn dekking. Terwijl mijn schouder nagloeit maak ik me klaar voor het volgende schot. Heeft de kogel zijn doel bereikt?"

De ring is een afbeelding van de loop van de musket. Het eerste wapen wat niet uit losse onderdelen bestaat, maar een geheel vormt. Gemaakt en gebruikt in de 16e en 17e eeuw. Massief zilver en 14karaat goud met een antiek finish.

(verkocht)

 

 
 
 

Ring "De Kogelinslag" 

De musketier vertelt: "De musketkogel suist door de lucht. Wat hij tegenkomt en raakt is zijn geheim. Ik kijk niet mee. Ik red mijn vege lijf om daarna verder te schieten. Om terrein te winnen. Om de vijand op afstand te houden of zelfs te vernietigen. Oorlog. Het is geen romantiek. Leven of dood." De musketier doet wat hij moet. Hij laadt zijn musketwapen met de volgende kogel.

Het enige wat we weten is dat de musketkogel 350 jaar later is ingeslagen in een massief zilveren met 14karaat gouden ring. Waardoor het een uniek collectors item wordt waarin het edelmetaal is opengespleten tot een kogelgat. Kogel en ring worden samen een historisch collectorsitem sieraad.  

 


 

Ring "Het kompas"

De bezetting dreigt, maar Groningen erkent de bezetting niet. Bommen Berend vertelt: "Erkennen moet, als ze de bezetting niet erkennen dan gaan er kogels vliegen. Deze stad wordt van mij!" Carl van Rabenhaubt antwoordt daarop met een ijzersterke verdediging. Hij trekt tegelijk onze verdediging op tot het maximum. Laaggelegen gebied loopt vol met water. Bruggen worden verwijderd. De bereikbaarheid van Groningen wordt klein. Op de begaanbare wegen over het droge, daar staan de mortiers. Ze zeggen: "Waag het eens in onze buurt te komen! Ik vuur je kop eraf!" De paarden van de bezetters proberen sneller te zijn dan de soldaten die de mortiers laden. Sommigen halen de overkant. Anderen niet. Maar nog opvallender: Veel soldaten van Bommen Berend melden zich als deserteur bij Carl von Rabenhaubt. Bij de aanstaande winnaar is het beter vertoeven.

Ring "Het kompas" is een afbeelding van Noord Oost Zuid en West. De 14 karaat gouden 'waves' beelden het water uit. De gouden oogjes de mortieren die de grote hete kogels afvuren. Denk je de moed, de angst en de chaos maar eens in. Twee grote kanonskogels zijn te bewonderen in onze etalage. Wat zou hun verhaal zijn?

 
 
 
 

Ring "Graan"

Terwijl de mannen van Bommen Berend via het zuiden de stad belagen wordt hun voedselvoorraad steeds krapper. 

Een van de Groningse studenten van weleer vertelt: "Groningen werd groot door haar handel in graan. Deze economische motor, is nu onze redding. Wij hebben te eten. Nu moeten we het behouden. Iedereen werkt mee. Van student tot de boeren en de knecht van de goudsmid in het randgebied." Carl von Rabenhaubt vult hem aan: "Zie, we houden stand. Wij behouden ons graan, onze voeding en de trotse stad om voor te vechten. Voor onze mensen, de prachtige gebouwen en het graan. Ze krijgen ons niet." 

Het werkt. Aan de andere kant neemt de strijdlust af. De soldaten en ruiters van Bommen Berend raken gedemotiveerd en ze hebben honger. Het brood raakt op. 

Eén van de mannen van Bommen Berend vertelt. "Ik probeer te schieten, maar mijn maag rammelt. We leven op resten en lucht. Ik kom om te winnen, niet om te verhongeren. Zonder graan geen brood. Ik ga naar huis. Doei!"

De ring siert een afbeelding van graan in 14 karaats goud. De ring is afgewerkt als een ring in antieke stijl, met als unicum de musketkogel.

 



 

Ring "Regen van Kogels"

Uit het dagboek van de soldaat van Bommen Berend: "Één!!!! TWEEEEE!!!!! NU!!!! Ik steek mijn wapen boven de loopgraven uit. De mannen naast me doen hetzelfde en we vuren.. we vuren..... Onze kruinen liggen in het verzier van de soldaten van Carl von Rabenhaubt. Sommige van de mannen hier naast me mogen van mij afgeschoten worden. Ze zijn niet loyaal. Hoewel, lijken ruimen is niet mijn hobby. Andere mannen daarentegen zijn mijn vrienden geworden. God behoede hen. Elk vuur van hete kogels en kanonnen dat we lossen doe ik een schietgebed dat we het weer redden." 

In "regen van kogels' wordt de 350 jaar oude musketkogel omlijst door 14karaat gouden kogelinslagen van de soldaat uit bovenstaande fragment.



Algemeen:

Deze ringen zijn te koop. Tot 28 augustus voor een speciale prijs. 1672euro. Daarna gaat de prijs omhoog naar zijn echte waarde. Of wordt wellicht geveild. Dus grijp je kans!

De opbrengst gaat naar het terughalen van Gronings erfgoed, onder leiding van Tim Smit van Burcht Wedde. Tim vertelt daar, en in het onderwijs, de verhalen van Groningen.

De verhalen zijn fictieve verhalen. Zoals ze zouden kunnen zijn gebeurd. Maar de verhalen zijn gebaseerd op historische feiten van de Slag om Groningen. Zoals de honger, de deserteurs etc.

Wie de soldaten en de musketiers waren weten we niet. Of zij en hun kogels bij de Groningse Carl von Rabenhaubt horen, of bij "Bommen Berend", oftewel Christoffel Bernard van Galen, dat weten we niet. Wat denk jij?

Wat niet gedocumenteerd is blijft altijd een raadsel. Een mysterie dat zich misschien op een nacht als een verhaal in je dromen naar voren komt. Als één van deze ringen jouw hand mag sieren, en de ring begint te vertellen? Laat je het ons dan weten?

 

OogTV en het Dagblad van het Noorden schreven over de ringen en de aanleiding van de ringen.

Zie: https://www.oogtv.nl/2022/08/liatelier-maakt-vijf-unieke-ringen-voor-groningens-ontzet-bevatten-kogeltjes-die-in-1672-gebruikt-zijn/

Link naar artikel DvhN (premium)

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Kleurplaat wedstrijd van Avonturen van Nemo
    01 / Sep / 2022

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Kleurplaat wedstrijd van Avonturen van Nemo

  • Collector sieraden 350 jaar Gronings Ontzet
    25 / Aug / 2022

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Collector sieraden 350 jaar Gronings Ontzet

  • N(P)oot van Nemo, over de Bloemetjesmarkt
    13 / Apr / 2022

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    N(P)oot van Nemo, over de Bloemetjesmarkt

  • Goudsmid of zilversmid? Wat is het verschil?
    03 / Feb / 2021

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Goudsmid of zilversmid? Wat is het verschil?

  • Strijdlust – inspiratie van 12-jarige Hilde
    15 / Jan / 2021

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Strijdlust – inspiratie van 12-jarige Hilde

  • Terugblik 2016/2020
    31 / Dec / 2020

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Terugblik 2016/2020

  • Locked down LiAtelier
    18 / Dec / 2020

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Locked down LiAtelier

  • Wanneer een sieraad in één keer klopt
    09 / Jul / 2020

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Wanneer een sieraad in één keer klopt

  • Het gezellige LiAtelier tijdens Corona/Covid-19
    26 / May / 2020

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    Het gezellige LiAtelier tijdens Corona/Covid-19

  • 7 voorbereidingstips voor het ontwerpen van jullie unieke trouwsieraden
    13 / Dec / 2019

    Hilde Bolks - 25 / Aug / 2022

    7 voorbereidingstips voor het ontwerpen van jullie unieke trouwsieraden

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »